Sumak, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri
09-11-2020 tarihinde eklendi.
Hepimizin bildiği ekşi bir aroması olan sumak, kırmızı/bordo arası rengiyle yemeklere farklı bir görünüm katarken, lezzetiyle de sofralardan eksik olmayan bir baharat. Çalı görünümlü sumak ağacından toplandıktan sonra kurutulan tomurcukları, tane ya da genellikle öğütülerek kullanılıyor.
Sumak, güçlü bir antioksidan olması sebebiyle, bağışıklık sistemini güçlü tutarak özellikle kış aylarında hastalıklara karşı direnci artırmada etkili bir bitki.
Bununla birlikte C vitamini ve mineral açısından zengin bir içeriğe sahip. Bu sayede de vücudu dinç tutarak, halsizlik ve yorgunluk hissini en aza indirgiyor.
Yapılan araştırmalar, düzenli sumak kullanımının regl dönemindeki sancılarını azaltıldığı gösteriyor.
İdrar söktürücü etkisi sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılabilir.
Yüksek tansiyonun dengelenmesini sağlar ve vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Kalp ve damar hastalıklarını önleyici etkisi bulunur. Düzenli sumak tüketimi, şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görür.
Kaynak: Hürriyet 9Kasım2020