Facebook ile BağlanHoşgeldin Ziyaretçi Giriş Yap Kayıt Ol Siparişim Nerede? Bize Ulaşın

Sipariş ve Destek:

0232 502 3274

İstanbul gastronomisi -Raif Bakova

İstanbul gastronomisi -Raif Bakova
09-03-2021 tarihinde eklendi.
Raif BAKOVA - İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi

İstanbul gastronomisi -Raif Bakova

 

Türk ekonomisinin “Gastronomi Sektörü” ve mutfak kültüründe son yıllarda (20 yıl) yürütülen çalışmalar, ülkemizin yeme-içme alanında büyük aşama içinde olduğunu gösteriyor. 

Anadolu’da yerel yemek festival ve şenliklerini de kapsayan bu çalışmalar, gastronomi mega kenti olarak İstanbul’da zirve yaptı. Binlerce yıllık tarih, kültür ve sosyal yaşam ile mega kent bu yeni görevi taşıyacak aşamada bulunuyor. Dünya ölçeğinde potansiyeli olan İstanbul, gastro çalışmalar, esnaf lokantaları ve sokak lezzetlerinden başlayarak uluslararası etkinliklere kadar onlarca başarı hikâyesi ile gündem oluşturdu.

Uluslararası etkinlik, zirve ve toplantılarla bilgilenme, tanıtım, bilgi alışverişi ve diplomatik ilişkiler geliştirildi. Adeta Türk mutfağının temelleri yeniden oluşturuldu. (TURYİD[1], Uluslararası Gastronomi Zirvesi gibi)

 

 

Yakın geçmişte Mutfak Dostları Derneği gibi amatör gurmelerin başlattığı örgütlenme ve bilgi birikimleri TURYİD ile uluslararası platforma taşındı. Gastronomi yayınları olarak ise son üç yılda (2017-2020) dünya örneğinden hiç de aşağı olmayan bir rehber kitap 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yayımlandı: “İncili Gastronomi Rehberi”. Hürriyet Gazetesi yazarı Müge Akgün’ün koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalar, gurme danışmanları, gizli müfettişleri ve derecelendirme kriterleriyle Batı’daki örneklerinden aşağı değil.

Kadim kent İstanbul, gastronomi konusunda, tüm bu gelişmelerin uzağında kalamazdı. Bizans’tan bu yana dünya lider kentleri arasında yer alan İstanbul’un eski semtlerdeki yeme-içme işletmeleri büyük atak içinde oldular ve birer gurme bölgelerine dönüştürler. Birçoğu tarihi önemde ama durgun bir dönem yaşıyordu. Cenevizlilerin Karaköy’ü Osmanlı’nın son döneminden bu yana ilk kez canlı bir atmosfere ve fine dining kalitesinde işletmelere kavuştular. (Neolokal) Gastronomi alanında eski semtlere yenileri de katıldılar. Bu gelişim “İstanbul Gastronomisi”nin ilk adımlarıydı.

 

Gastronominin sınırları İstanbul ile sınırlı olmayıp Anadolu’nun dört bir yanında başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Geniş kapsamlı olarak yemek ile birlikte diğer gastronomik ürünler de sunulmaktadır. Trakya Bağ Rotası ve Urla Bağ Yolu gibi oluşumlar birer başarı halkalarıdır. Hele Urla’nın restoranları…

 

İstanbul gastronomisi-Raif Bakova

%100 GÜVENLİ ALIŞVERİŞ

Tüm alışverişlerinizde güvenle ödeme sağlayabilirsiniz.

%100 ORİJİNAL ÜRÜNLER

Tüm organik ürünlerimiz sertifikalıdır.

KREDİ KARTIYLA ÖDEME

Tüm alışverişlerinizde kredi kartınızla ödeme yapabilirsiniz.

7X24 BİZE ULAŞIN

Uzman E-Ticaret personelimize her zaman ulaşabilirsiniz.

Kampanya ve indirimlerden haberdar olun.

Size yardımcı olmamızı ister misiniz?

X

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz.

Detaylı bilgiye Aydınlatma Metni sayfamızdan erişebilirsiniz.