Facebook ile BağlanHoşgeldin Ziyaretçi Giriş Yap Kayıt Ol Siparişim Nerede? Bize Ulaşın

Sipariş ve Destek:

0232 502 3274

Açlık ve obezite Ali Ekber Yıldırım

Açlık ve obezite Ali Ekber Yıldırım
13-09-2019 tarihinde eklendi.
Dünyanın en önemli sorunu açlık. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 7.2 milyarı aşan dünya nüfusunun yaklaşık 1 milyarı açlıkla karşı karşıya. Yaklaşık 1 milyar insan ise obezite sorunu yaşıyor. Obezite sorunu her geçen gün büyüyen ülkelerden birisi de Türkiye.

 

Açlık ve obezite ile mücadele için öncelikle gıda üretimi ve dağıtımının adil olması, üretilen gıdaların israf edilmemesi gerekiyor.Bunun için dünyada uygulanan tarım ve gıda politikaları büyük önem taşıyor. Çok uluslu tekeller yerine, her ülkenin öncelikle kendi kaynaklarını kendi insanı için değerlendirmeli.

Türkiye açısından bakıldığında, tarım ve gıda potansiyeli doğru değerlendirildiğinde açlık sorununun asla yaşanmayacağı gibi, dünyayı besleyen önemli bir üretici ülke olabilir. Fakat, uygulanan yanlış politikalar bunun önündeki en büyük engel olarak görünüyor..

Dünyanın gündeminde olan önemli konulardan birisi; tarım ve kırsalda yaşlanan nüfus. Gençleri tarımda tutmak için başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok ülke genç çiftçiliği ve aile çiftçiliğini destekleyici özel programlar uyguluyor.

Dünyanın gündemindeki önemli konulardan birisi kuşkusuz iklim değişikliğinin tarıma etkileridir. Buna bağlı olarak aşırı yağışlar, kuraklık ve su sorunu her geçen yıl daha da büyüyor.

Tarımsal üretime bağlı olarak gıda tüketim trendleri de değişiyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde hayvansal bazlı beslenme modelinden bitki bazlı beslenmeye geçiş var. Araştırmalara göre, son 5 yılda İngiltere’de etsiz yiyecek satışlarında yüzde 22 artış var. Yakın gelecekte et tüketiminin azalacağı, organik gıda tüketiminin artacağı ifade ediliyor. Avrupa Birliği Parlamentosu verilerine göre;2012-2016 döneminde organik ürün satışı yüzde 47.7 artarak 30.7 milyar Avro’ya ulaştı

Küreselleşme ile dayatılan tek tip beslenme, tek tip gıdaya karşı yerel gıda ürünlerine, yerel markalara ilgi arttı. Avrupa Birliği “Tek Pazar” denilse de bazı ülkeler “yerli malı” tüketimini ön plana çıkarıyor. Önümüzdeki dönemde, küresel gıda zincirlerine karşı yerelde üretimin ve tüketimin daha çok ön plana çıkması bekleniyor.

 

Yazının tamamı için Ali Ekber Yıldırım, Tarım Dünyasından tıklayın

 

 

ÜRETME TÜKET

İthalat Siyaset Rant Kıskacında Tarım

Ali Ekber Yıldırım

Üretme Tüket Ali Ekber Yıldırım

%100 GÜVENLİ ALIŞVERİŞ

Tüm alışverişlerinizde güvenle ödeme sağlayabilirsiniz.

%100 ORİJİNAL ÜRÜNLER

Tüm organik ürünlerimiz sertifikalıdır.

KREDİ KARTIYLA ÖDEME

Tüm alışverişlerinizde kredi kartınızla ödeme yapabilirsiniz.

7X24 BİZE ULAŞIN

Uzman E-Ticaret personelimize her zaman ulaşabilirsiniz.

Kampanya ve indirimlerden haberdar olun.

Size yardımcı olmamızı ister misiniz?

X

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz.

Detaylı bilgiye Aydınlatma Metni sayfamızdan erişebilirsiniz.