Facebook ile BağlanHoşgeldin Ziyaretçi Giriş Yap Kayıt Ol Siparişim Nerede? Bize Ulaşın

Sipariş ve Destek:

0232 502 3274

14 Mart Kolera'dan koronaya, Mustafa Behçet Efendi'den Tıp Bayramı'na…

14 Mart Kolera'dan koronaya, Mustafa Behçet Efendi'den Tıp Bayramı'na…
14-03-2021 tarihinde eklendi.
Türkiye’de ilk tıp okulu 194 yıl önce bugün kuruldu. Bugün sağlık çalışanlarımız koronavirüs ile savaşıyor, okulun kurulmasına öncülük eden Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi ise kolera salgını ile mücadele ediyordu

Mustafa Behçet Efendi padişaha yazdığı dilekçesinde İstanbul’da da görülmeye başlayan kolera salgınını önlemek için alınması gereken tedbirleri sıralıyordu. Hekimbaşı, solunumla bile bulaştığı söylenen koleranın yayılmasının önleyebilmek için kara ve deniz yolunu kullanarak kente gelenlerin karantina altına alınmasını öneriyordu.

Mustafa Behçet Efendi’nin İtalyan ağzıyla ‘kurantine’ diye telaffuz ettiği öneri padişah tarafından dikkate alındı. Osmanlı’da ilk karantina tedbirleri uygulanmaya başladı. Karadeniz’den İstanbul’a gelen İslam gemileri Büyük Liman’da, diğer devlet gemileri İstinye Körfezi’nde beş gün karantina altında tutuldu.

Bununla da yetinmeyen Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi bir de Kolera Risalesi yazdı. Kolera kılavuzu diyebileceğimiz bu risalede, hekimbaşı hastalığı tanıttı, belirtilerini, nasıl tedavi edilmesi gerektiğini anlattı.

Kolera Risalesi, 20 Rebiülevvel 1247 (30 Ağustos 1831) tarihinde 4 bin adet basıldı ve tanesi 30 paradan 3 bin kuruş tutan basım masrafı hazineden ödendi. Devlet ricali, askeri görevliler ve devlet memurlarına birer tane verildi, mahalle muhtarlarına da ikişer tane dağıtıldı.

Demetrius Mavrokordatos tarafından tercüme edilen risale Hufelands dergi grubu tarafından Almanya’da da yayımlandı. Tunus’ta da Arapça’ya çevrilerek basıldı.

Önerilerinden birisi de mesafe kuralı

“Bittecrübe tahkik olunduğuna göre bu illet zuhur haneye mümkün mertebe uğranmayıp ve bu misillu hastanın yanında olanlarla dahi sohbet ve takarrübden hazer eyliyeler (yaklaşmaktan sakınalar)” diye bugün kullanılan önlemlere benzer yöntemler öneren Mustafa Behçet Efendi, sirke sarımsak ve soğanın ise hastalığa iyi geldiğini aktardı. Hafif sebze yemekleri öneren Mustafa Behçet Efendi’nin hastalığa karşı düşündüğü tedavi yöntemleri ise, çeşitli baharat ve bitkilerle masaj ve kan almaydı.

Bugün bazı önerileri garip gelse de Mustafa Behçet Efendi, çağının önünde bir doktordu. Batı’da yayımlanan tıp kitaplarını Türkçe’ye çevirdi. Kendisi de tıp kitapları yazdı. Bir yandan zamanın modern tıbbıyla ilgilenen Mustafa Behçet Efendi bir yandan da Bin Sır (Hezâr Esrâr) adıyla eskilerin tıp bilgilerini topladı. Ancak ömrü vefa etmedi, sırlar 850’de kaldı. Kitap ölümün ardından oğlu Hayrullah Efendi tarafından tamamlandı, Hayrullah Efendi babasının eksik bıraktığı 150 sırrı kitaba ekledi.

 

İlk tıp fakültesinin kuruluşunun 92’inci yıldönümü işgal altındaki İstanbul’da ilk kez tıp bayramı olarak kutlandı. Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın (2012’de aramızdan ayrılan gazeteci ve sanatçı Orhan Boran'ın babasıdır) önderliğinde, tıp okulu öğrencilerinin işgal kuvvetlerini protesto ettiği ilk 14 Mart’a Dr.Fevzi Paşa, Dr.Besim Ömer Paşa, Dr.Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katıldı.

Tıbbiyeliler büyük bir gösteri yaparak okulun iki kulesi arasına büyük bir Türk Bayrağı astılar. İşgal kuvvetleri bu duruma müdahale ettilerse de durduramadılar.

eyleme katılah tıbbiyeliler işgal eskerleri tarafından yakalandı. Ancak, Hikmet Bey ve arkadaşları, bahanelerini hazırlamıştı; 14 Mart 1827 tarihi, Osmanlı’da ilk modern tıp öğreniminin başladığı tarih olarak kabul ediliyordu. Öğrenciler “Biz her yıl 14 Mart’ı kutlarız” diye savunma yaptılar. İngilizler, bu eylemi sineye çekmek zorunda kaldı

 

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. İlk fakültenin kurulalı 194 yıl oldu, ilk Tıp Bayramı kutlamasının üzerinden ise 102 yıl geçti.

Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi, o gün kolera salgına karşı mücadele ediyordu. Bugün doktorlarımız,hemşirelerimiz, sağlık çalışanlarımız koronavirüsle savaşıyor. Bu savaşta, TTB’nin 14 Şubat’ta açıkladığı verilere göre, 372 sağlık çalışanı şehit oldu. Sadece aşılama sürecinin başladığı 2021’in ilk 2 ayında 52 sağlık çalışanı Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Bütün dünyada hayatı durduran salgın onların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Kahraman sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun.

Kaynak: BundleHaber

%100 GÜVENLİ ALIŞVERİŞ

Tüm alışverişlerinizde güvenle ödeme sağlayabilirsiniz.

%100 ORİJİNAL ÜRÜNLER

Tüm organik ürünlerimiz sertifikalıdır.

KREDİ KARTIYLA ÖDEME

Tüm alışverişlerinizde kredi kartınızla ödeme yapabilirsiniz.

7X24 BİZE ULAŞIN

Uzman E-Ticaret personelimize her zaman ulaşabilirsiniz.

Kampanya ve indirimlerden haberdar olun.

Size yardımcı olmamızı ister misiniz?

X

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz.

Detaylı bilgiye Aydınlatma Metni sayfamızdan erişebilirsiniz.